Ретро мебелите са на мода

Първите наченки на интериорния дизайн като цяло биват наблюдавани още в Древността. В непрекъснатото си развитие до ден днешен този тип изкуство освен традиционните форми и стилове, все по–често започват да се свързват с елементите на винтидж стила и различни в изкуството ретро епохи, креативността на интериорния дизайн намира обща точка на пресичане с елементите от епохите на Древна Гърция или части от различни култури. През тази година те навлизат широко в тази сфера и се отличават като водеща тенденция в бранша.

 

Ретро мебели на мода от магазин за мебели по поръчка Аквазар

 

Мебелният дизайн претворява ретро мотивите като им вдъхва нов живот. Те винаги излъчват равни части уют и комфорт, тъй като са препратка към една отминала епоха, за която често мислим с носталгия. Ако искате да актуализирате дизайна на своето жилище и то в нещо свежо и различно, не се колебайте да обсъдите различните идеи с експерти в областта. При определяне на най–подходящия избор от този вид е препоръчително да се спрем на елементи от само една епоха, за да се предотврати кича и наслагването. В повечето случаи подходящите идеи за ретро мебели включват стиловете от 20 век като всяка една епоха се характеризира с различни материи и цветове. Все пак има и по-смели дизайнери, които комбинират със съвременния интериор с винтидж и ретро елементи. Сред най–често използваните нюанси при ретро дизайна са тюркоазено, розово, ментово зелено, жълто, златисто, черешово червено, бяло. Тези мебели са абстрактни и необикновени. За изработката им често се използват тиково дърво и бора. Тапетите с лъскав ефект флорални мотиви и ярки щампи се използват все по–често.

 

Ретро кухня на мода от магазин за мебели по поръчка Аквазар

 

Ретро елементът може да бъде само част от цялостната визия на Вашето жилище. Да включва например лампион или огледало в бароков стил във Вашата спалня. Ако желаете да замените своя полилей, стъклените полилеи и алуминиевите лампи, характерни за 60 – 70 години, ще бъдат страхотна нова идея. Една актуална тенденция при дизайна на кухните е комбинацията между различните цветове. Някои от тях обаче могат да се причислят към ретро дизайна, въпреки че са в бледи телесни и бежови цветове. Аксесоарите, които допълват цялостната визия на дома като различни видове стенни часовници, винтидж кутии и красиви огледала с много орнаменти.

Един от най–предпочитаните стилове допълващи интериорния дизайн е барокът. Елементи от него се наблюдават все по–често. Той излъчва увереност атрактивност и аристократичност. Като направление в изкуството възниква в края на 16 началото на 17 век. Дизайнът на мебелите се отличава с изобилстващи детайли и създава усещане за драматизъм. Той не се характеризира с прави линии, а с множество извити елементи без плоскости. Тези характерни за него детайли се използват много често при дървените табли на спалните шкафчета, или за малки кокетни дивани в гостните. Някои от тях могат да бъдат допълнени с камъни и златисти орнаменти. Колкото по–изпъкнали и обемни са толкова по–добре. Огледалата са с различна декорация, рамката им е масивна. Този стил се определя и като кралски поради богатата си орнаментика. Той може да включва изключително различни като форма елементи инкрустации от различни видове черупки, мебели от скъпо дърво като абанос, текстил, а също така кадифе, тафта и сатен в облика на спалнята. Ако искате да се отличите и направите впечатление на своите гости определено използването на елементи от този стил ще ви свърши тази работа. Драпериите, панделките и шнуровете са още една отличителна черта към ретро стила на барока. Мебелите се характеризират с множество извивки или изпъкнали елементи, формите са изпъкнали и вдлъбнати елипси. Като разцветка в дизайна се отличават най–вече с кафявия си цвят. Ако сте почитатели на златистите царствени нюанси, този ретро стил ни предлага идеи за дома решени и в златист цвят.

 

Ретро маса на мода от магазин за мебели по поръчка Аквазар

 

Друг ретро стил, който се използва широко в дизайна на дома е ренесансовият стил. Мебелите, които акцентират на този стил, се отличават със здравина, те са масивни и впечатляващи. Използва се металът, контрастиращи видове дърво и дори стомана. Столовете са масивни от естествена кожа, или сгъваеми. Този тип мебели също са богати на орнаменти. Допълнение към тази модна вълна, която се завръща, са антикварните предмети и сувенири, изработени от масивна дървесина или различните видове декоративни свещници.

Друг стил, който се използва, е готическия стил свързан със Средновековието. При него често се използва грубият камък или варовикът. Прозорците са големи и витражни, а стълбите от ковано желязо. Бюфетите са с високи крака, конструкциите са геометрични и тук се използва дърворезбата. Използват се предимно тъмни цветове, но се включва и бялото. Някои подкрепят идеите за ретро елементите в интериорния дизайн, тъй като създават усещане за уют. Освен това излъчва настроение и разпознаваемост поради отличаващите се елементи. Ако сте решили да се впуснете в това предизвикателство, ние от мебели по поръчка Аквазар Ви предлагаме голям избор, който може да задоволи всички Ваши интереси и предпочитания.

Дайте своята оценка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *