Какво трябва да знаете за проектирането на мебели? -1 част

Какво трябва да знаете за проектирането на мебели? -1 част

Мебелите са фундаментална част от всеки интериорен проект. Те не просто присъстват в нашите домове, а и отговарят на различни нужди и имат определена цел. Всеки търси комфорт и най-доброто качество, независимо дали се опитва да прикрие недостатъците на жилището си или да реши даден проблем. 

Търсите как да избягате от еднотипното обзавеждане, което предлага всеки магазин? Колебаете се дали мебелите по поръчка са най-добрият вариант за Вас? 

В тази статия ние от Аквазар ще Ви помогнем да си представите Вашия мечтан дом! Ще Ви споделим какво трябва да знаете преди да потърсите помощта на дизайнер и кои са основните стъпки в процеса на проектиране на мебели.

Какво трябва да направите преди да се срещнете с дизайнера или проектанта? 

Всеки има различна представа за красота и стил. Някои предпочитат смесването на разнообразни текстури, цветове и материали. Докато други залагат на вечната класика и функционалните мебели, които ще им осигурят най-доброто удобство. 

Истината е, че не всеки впечатляващ интериор е най-доброто решение за Вашия дом. Можете да съчетаете мебели с различен дизайн, но да чувствате стаите си  претрупани или недостатъчно обзаведени. Затова е важно не само да имате идея, която да реализирате, а  и да познавате пространство си. 

Преди да потърсите дизайнер или проектант, ние Ви препоръчваме да си отговорите на следните въпроси: 

  • Каква е Вашата цел? – Основен ремонт, ремонт на определени стаи или освежаване на интериора.
  • Как ще се използва пространството и какво ще правите в него?
  • Имате ли стаи с неправилна форма и ниши, които искате да оползотворите?
  • Какви са недостатъците на жилището Ви? Ще се опитате ли да ги прикриете по време на ремонтните дейности?
  • Какъв стил на обзавеждане Ви допада най-много? 
  • Какви цветове, текстури и материали предпочитате?
  • Искате ли да запазите нещо от стария си интериор?
  • Какъв е максималният бюджет, който сте определили?
  • Какъв е бюджетът за непредвидени разходи?
  • Колко време можете да отделите на целия процес? 

Най-доброто решение е да направите списък с помещенията, които искате да ремонтирате или обновите. Започнете с взимането на точните им размери и отбелязване на недостатъците и архитектурните особености – ниши, колони, скосове, неравен под и други. 

Продължете със записване на идеите и нещата, които Ви харесват. Например, ако разглеждате списания или статии в интернет, можете да запазите снимките, които са Ви допаднали.  

Не забравяйте да отбележите и бюджета си за всяко помещение. 

Това може да Ви изглежда като прекалено много работа, но ще улесни интериорния дизайн. След като се запознае с всички подробности, той ще може да Ви даде професионален съвет как да оползотворите максимално всяко кътче от жилището си. 

Как протичат срещите с интериорни дизайнери и проектанти? 

Какво трябва да знаете за проектирането на мебели? -1 част

Първата среща с дизайнер или проектант е под формата на консултация. Нейната цел е дизайнерът да прекара време с Вас и  да Ви опознае като личност. Да научи повече за Вашите мечти, идеи и начин на живот. 

На нея Вие ще сте главният герой. Давайте пълна и изчерпателна информация. Отговаряйте с възможно най-много подробности на въпросите на дизайнера. Представете Вашето жилище като покажете чертежи, скици, снимки и дадете насоки към интериора и мебелите, които харесвате. 

Не се страхувайте да обсъждате с Вашия дизайнер и да заявите това, което Ви харесва като стилове, цветове, материали и други. 

Важна част от консултацията е обсъждането на предимствата и недостатъците на дадено разпределение, планирането на всяко помещение и откриването на най-доброто решение. 

Не забравяйте – дизайнерът е професионалист с дългогодишен опит. Той ще Ви предложи както практични идеи за скриване на недостатъците, така и нестандартни решения за Вашите мебели

С това ще завършим тази част на статията. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим темата и ще Ви представим основните етапи при проектиране на мебелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *